De toekomst van de auto op waterstof of elektriciteit

De toekomst van de auto: op waterstof of elektriciteit?

De nieuwe technologieën vliegen ons om de oren. Waar we een paar jaar geleden nog hoorden dat al onze auto’s op elektriciteit zouden rijden, hadden we daar onze vraagtekens bij. Toch is vandaag de dag het elektrische wagenpark enorm en dat zal alleen maar meer worden. Wellicht komt daar binnenkort wel een andere alternatief bij: waterstof. Je leest hieronder er alles over.

Milieuvriendelijk, of toch niet?

Waterstof zou de toekomst moeten zijn. Wanneer je rondrijdt in een auto op waterstof, komen er namelijk helemaal geen schadelijke stoffen vrij. En dat is natuurlijk bijzonder milieuvriendelijk. Waterstof wordt gemaakt uit water en energie. Toch is het produceren van waterstof nog niet groen genoeg. Zo wordt er nog steeds veel aardgas gebruikt bij het produceren van waterstof. En je raadt het al: daar komt natuurlijk weer CO2 van vrij. Het wordt pas milieuvriendelijk als je opgewekte energie gebruikt uit bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen, om waterstof te produceren.

Daarnaast zal waterstof pas beschikbaar zijn over een aantal jaar. Ze gokken het op 2030. En dan zal de beschikbaarheid nog steeds schaars zijn. Daarnaast vragen mensen zich af of we dan überhaupt waterstof moeten gebruiken om auto’s te laten rijden, in plaats van het te gebruiken als een soort buffer. 

Voor- en nadelen

Niet iedereen is dus enthousiast als we het hebben over waterstofauto’s. Toch hebben de waterstofauto’s wel een aantal voordelen. Zo zit er in een waterstofauto geen accu, wat een elektrische auto juist zo duur maakt. Bovendien kun je verder rijden op een volle tank waterstof en je hoeft minder lang te wachten totdat deze tank vol is.

Toch is de waterstof beperkt, en misschien zal het ook wel beperkt blijven. We snappen dat je daarom liever gaat voor een elektrische auto, want energie is er altijd. Je kunt het bijvoorbeeld zelf opwekken met zonnepanelen. Een elektrische auto lease je daarnaast ook heel snel, omdat het aanbod enorm is. Bovendien zal je als zakelijk rijder ook profiteren van de fiscale voordelen wanneer je kiest voor financial lease. Je hebt bijvoorbeeld recht op de teruggave van de btw. Wanneer je zoekt op ‘zakelijk auto leasen’ lees je er alles over.

Andere duurzame alternatieven

Misschien vraag je je af of er andere duurzame alternatieven zijn, in plaats van de elektrische auto. En ja, die zijn er. Zo heb je bijvoorbeeld biobrandstoffen. Deze zijn beter voor het milieu, omdat planten koolstof opslaan uit de CO2. Vervolgens gebruiken wij deze energie opnieuw. Toch blijkt dat de CO2 hierdoor minimaal is en er komen alsnog schadelijke stoffen vrij. Daarnaast zijn vaste brandstoffen ook een alternatief. Hierbij verbrandt een verbrandingsmotor een soort metaalpoeder, waardoor de auto wordt aangedreven zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Tips