Overstappen op digitale leermiddelen? Vier tips voor docenten

Overstappen op digitale leermiddelen? Vier tips voor docenten

Tegenwoordig wordt digitaal lesgeven steeds populairder. Vooral op middelbare scholen wordt tijdens de lessen veel gebruik gemaakt van laptops of tablets. Via deze apparaten kunnen leerlingen bij de lesstof en kunnen ze hun huiswerk en toetsen maken. Een hele verandering met een aantal jaar geleden, toen je voor alle vakken boeken moest gebruiken en toetsen en huiswerk standaard op papier werden gemaakt. Ook voor docenten is dit een grote verandering wat betreft het lesgeven. Wij geven daarom vier tips voor het lesgeven door middel van digitale leermiddelen. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!

De juiste keuze voor online leermiddelen

Om digitaal les te kunnen geven moet een digitaal leermiddelenpakket aangeschaft worden. Er zijn veel keuzes uit leermiddelenpakketten, dus het is belangrijk dat je de juiste kiest. Het digitale materiaal moet namelijk aansluitend en aanvullend zijn op het huidige lesmateriaal. Wij adviseren je om je goed te verdiepen in de verschillende digitale leermiddelen die worden aangeboden. Online vind je een groot aanbod aan deze pakketten voor alle niveaus van het onderwijs.

Efficiënt doelen bereiken

Wanneer je gebruik maakt van digitale leermiddelen kun je het lesmateriaal aansluiten op de leerbehoeften van de leerlingen. We raden je hiervoor aan om te denken vanuit de leerdoelen. Als docent weet je welke doelen de leerlingen moeten behalen. Digitale leermiddelen maken het mogelijk om gepersonaliseerde leermiddelen te koppelen aan de doelen van een leerling. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van zowel een schoolboek als online aspecten. Op deze manier krijg je variatie in de lesmethode en kun je het lesmateriaal optimaal aansluiten op de leerdoelen van een leerling.

Stel regels op

Een laptop of tablet wordt tijdens de les gebruikt als leermiddelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat leerlingen de laptop of tablet ergens anders voor gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van games of het bekijken van video’s. Het is daarom belangrijk om duidelijke regels op te stellen voor de leerlingen. Het is ook mogelijk om alleen bepaalde websites toe te staan voor leerlingen wanneer zij gebruik maken van het internet. Op deze manier kunnen zij de laptop of tablet enkel als leermiddel gebruiken.

Voeg iets extra’s toe aan de les

Het gebruik van digitale leermiddelen maakt het mogelijk om iets extra’s toe te voegen aan de les. Denk bijvoorbeeld aan een leuke quiz via het platform Kahoot. Veel leerlingen vinden het leuk om aan het eind van de les een quiz te doen over de theorie die in de betreffende les is behandeld. Naast dat het een leuke toevoeging is, onthouden leerlingen de stof over het algemeen ook beter

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Onderwijs