Steeds meer zorgprofessionals overwegen om als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag te gaan. Zzp’er worden in de gehandicaptenzorg kan je vrijheid en flexibiliteit bieden, maar het brengt ook verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich mee.
In dit artikel bespreken we:
- Wat je moet weten als je start als zzp’er in de zorg
- Hoe je voorkomt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid volgens de Wet DBA
- Tips om aan opdrachten te komen.
Voordelen en uitdagingen van zzp’er worden in de gehandicaptenzorg
De zorgsector is een dynamisch en uitdagend werkveld en het werken als zzp’er kan hier extra voordelen bieden. De belangrijkste voordelen zijn vaak meer controle over je werkuren, een hogere mate van zelfstandigheid en de vrijheid om je eigen tarieven te bepalen.
Je hebt bovendien de flexibiliteit om verschillende opdrachten en werkplekken te kiezen, waardoor je kunt specialiseren in specifieke zorggebieden binnen de gehandicaptenzorg.
Er zijn echter ook uitdagingen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten, het regelen van je administratie en het bijhouden van je kennis en certificeringen. Daarnaast moet je zelf zorgen voor verzekeringen, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en je moet goed op de hoogte blijven van belastingregels.
Praktische tips voor een goede start als zzp’er in de zorg
Zorg voor een duidelijk ondernemingsplan
Hoewel een uitgebreid ondernemingsplan niet noodzakelijk is, is het belangrijk om een idee te hebben van je doelgroep, tarieven en de soorten zorgopdrachten die je wilt aannemen. Dit geeft je houvast en helpt je om gerichter opdrachten te zoeken.
Regel je administratie en belastingen vanaf het begin goed
Als Zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je boekhouding en belastingaangifte. Zorg dat je vanaf de start een goed systeem hebt om je administratie bij te houden of overweeg een boekhouder in te schakelen om te zorgen dat je niets over het hoofd ziet. Denk ook aan het opbouwen van een financiële buffer, omdat je als zzp’er geen recht hebt op uitkeringen bij ziekte of werkloosheid.
Sluit verzekeringen af
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar in de gehandicaptenzorg. Daarnaast is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) een verstandige keuze, zodat je verzekerd bent van een inkomen bij langdurige ziekte. Ook een rechtsbijstandsverzekering kan nuttig zijn als je juridische ondersteuning nodig hebt.
Zorg dat je vakkennis up-to-date blijft
In de zorg is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zorg dat je je vakkennis bijhoudt door middel van cursussen, trainingen en bijscholingen. Sommige certificaten zijn verplicht, bijvoorbeeld een certificaat voor het toedienen van medicijnen. Andere certificaten die je kunt krijgen, bijvoorbeeld door een epilepsie training te volgen, zijn bijzonder handig om je meerwaarde als zorgprofessional te vergroten.
Wet DBA en schijnzelfstandigheid: waar moet je op letten?
Sinds de invoering van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) is het van belang dat je als Zzp’er in de zorgsector zorgvuldig omgaat met de voorwaarden waaronder je werkt. De Wet DBA is er om te voorkomen dat opdrachtgevers met schijnzelfstandigen werken, die in feite als werknemer zouden moeten worden behandeld.
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst proactief controleren op schijnzelfstandigheid. De gevolgen van schijnzelfstandigheid kunnen fors zijn. Denk aan het verlies van recht op de mkb-winstvrijstelling.
Dit kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen:
Werk niet alleen voor één opdrachtgever
Werk je langdurig voor slechts één opdrachtgever, dan kan de Belastingdienst concluderen dat er sprake is van een gezagsverhouding zoals bij een dienstverband. Probeer daarom altijd meerdere opdrachtgevers te hebben. Dit toont aan dat je als ondernemer opereert en dat je niet afhankelijk bent van één partij.
Zorg voor duidelijkheid over je zelfstandigheid
In je werkzaamheden moet duidelijk zijn dat je als zelfstandige werkt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je eigen materiaal en werkkleding hebt, dat je zelf bepaalt hoe je je werk uitvoert en dat je niet volledig onder leiding van de opdrachtgever staat.
Neem bijvoorbeeld eigen afspraken over werktijden en de invulling van taken op in je contracten en zorg dat je hierin altijd een zekere mate van onafhankelijkheid behoudt.
Vermijd te veel vaste, vaste werktijden en vakantiedagen bij een opdrachtgever
Hoe meer je werksituatie lijkt op die van een vaste werknemer, hoe groter de kans dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Zorg dat je vrijheid hebt om je werktijden en dagen aan te passen en vermijd lange opdrachten waarbij je werkt volgens een vast werkrooster.
Tips om opdrachten te vinden als zzp’er in de zorg
Het vinden van opdrachten is een belangrijke taak voor elke zzp’er in de gehandicaptenzorg. Dit zijn enkele tips om succesvol aan opdrachten te komen:
Maak gebruik van zorgbemiddelingsbureaus
Een bemiddelingsbureau voor zzp’ers in de gehandicaptenzorg kan je kans op een opdracht flink vergroten. Deze bureaus helpen je bij het vinden van passende opdrachten en kunnen ook een tussenstap zijn als je nog niet veel eigen contacten hebt. Let op: sommige bemiddelingsbureaus vragen een commissie of werken met contracten waarbij je exclusief voor hen werkt, dus lees altijd goed de voorwaarden.
Netwerk in de zorgsector
Een goed netwerk kan je enorm helpen bij het vinden van nieuwe opdrachten. Maak gebruik van zorggerelateerde netwerkevenementen en bijeenkomsten, of sluit je aan bij online platforms en sociale media-groepen voor Zzp’ers in de zorg. Een sterke aanwezigheid op LinkedIn kan ook helpen om connecties te leggen met zorginstellingen en collega’s in de branche.
Overweeg om gebruik te maken van zorgplatforms voor zzp’ers
Er zijn platforms speciaal voor zorgprofessionals waar je als zzp’er opdrachten kunt vinden. Denk aan platforms zoals Zorgwerk en Joinuz, waar je je kunt inschrijven en direct kunt reageren op beschikbare opdrachten. Deze platforms helpen je om op een laagdrempelige manier aan opdrachten te komen, vaak zonder tussenkomst van een bemiddelingsbureau.
Succes met jouw carrière als zzp’er in de gehandicaptenzorg!