Werken bij de overheid

Werken bij de overheid

Weinig jongeren overwegen het om bij de overheid te gaan werken. De meeste jongeren zien dit niet snel als een optie, maar dat is echt jammer. Een traineeship volgen bij de overheid zal hun harten niet veel sneller doen kloppen en dat komt eerder door het imago van de overheid dan de reale situatie. Door jongeren wordt werken bij de overheid vaak zonder überhaupt overwogen te worden geweigerd. In dit artikel wil ik u wat meer informatie geven over de werken bij de overheid, zodat u een overwogen keuze kan maken. Ik zal zowel de voordelen als de nadelen van werken bij de overheid belichten. Om te beginnen de voordelen en misconcepties die gepaard gaan met werken bij de overheid. Vervolgens zal ik de nadelen benoemen en aan het einde van het artikel zal ik een duidelijker beeld schetsen van de benodigde capaciteiten en eigenschappen om bij de overheid te kunnen werken.

Voordelen van werken bij de overheid

Werken bij de overheid voelt vaak als iets ontastbaars of iets wat enkel in Den Haag zou kunnen. Het tegendeel is waar er zijn veel werknemers nodig binnen gemeenten en provincies. Door een traineeship te volgen bij de plaatselijke gemeente of provincie kunt u direct invloed uitoefenen op plaatselijk beleid. Ook kunt u meepraten over problemen en vraagstukken die velen, waaronder u zelf aangaan. Na het afronden van het hbo of WO kan een traineeship een mooie opstap zijn naar een vast aanstelling binnen de overheid. Bij goed presteren kan een traineeship u dus een vaste baan opleveren. Verder is een traineeship bij de overheid een goede optie voor mensen met een brede interesse en een motivatie om vraagstukken op te lossen. 

Nadelen van werken bij de overheid

Een vaak terugkomend nadeel van werken bij de overheid is het bijkomende salaris. Dit is vaak minder hoog dan het salaris voor een vergelijkbare functie in de commerciële sector. Ook kan de sollicitatieprocedure best wat tijd in beslag nemen. Zo kunnen er meerdere gesprekken en soms zelfs een persoonlijkheidstest aan te pas komen. Daarnaast kleeft er een negatief imago aan mensen die werkzaam zijn bij de overheid. Werknemers van de overheid worden vaak onterecht als lui en saai weggezet. Hoewel er hard aan gewerkt wordt om dit imago te verbeteren, is dit wel iets om rekening mee te houden.

Voor wie geschikt?

Om te beginnen is geduld en motivatie belangrijk. Daarbij is het belangrijk dat geld niet de grootste drijfveer is voor uw motivatie. Zoals eerdergenoemd betaald de commerciële sector vaak beter en kunt u daar vaak eerder aan het werk. Het allerbelangrijkste is dat u de wat moeilijkere vraagstukken wil oplossen en dat u zich niet af laat schrikken door het slechte imago dat gepaard gaat met werken bij de overheid. Ook is het belangrijk dat u gemotiveerd bent anderen van dienst te zijn en te helpen. Daarbij helpt het als u invloed uitoefenen op het dagelijkse beleid en het beleid uitvoeren ambieert.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Opleidingen