Alles wat je moet weten over RFID

Alles wat je moet weten over RFID

RFID is een bijzonder innovatief systeem waarbij een chip op een product wordt verwerkt. Deze chip kan vervolgens bij een poortje en/of scanner worden uitgelezen. Op die manier kunnen producten gemakkelijker betaald worden en kunnen bedrijven dit ter beveiliging gebruiken zodat producten niet meer zomaar meegenomen worden. Het bekendste voorbeeld is toch wel de rfid bibliotheek. Hier maken velen van ons nu al gebruik van.

In 2014 werd bekend dat één van de grootste leveranciers van bibliotheekboeken in Nederland over zou stappen op het gebruik van RFID chips. Deze beslissing zorgde voor een ware aardverschuiving in de bibliotheekwereld. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de bibliotheken er nu heel anders uitzien dan voorheen. Dat was ook nodig. Inmiddels is er veel minder personeel nodig en kunnen mensen eenvoudig zelf boeken inleveren en uitlenen. Poortjes met chiplezer zorgen ervoor dat er niet zomaar boeken meegenomen kunnen worden. Via de zelfbedieningsbalie ’s kunnen bovendien de chips weer eenvoudig worden gebruikt om zo snel zelf de boeken te lenen, zonder dat elk boek afzonderlijk gescand hoeft te worden. Het is dus een fantastisch alternatief voor de traditionele streepjescode.

RFID-technologie steeds vaker toegepast

RDIFD wordt op dit moment door de ‘gewone burger’ nog het vaakst gezien in onze bibliotheken. De verwachting is dat de technologie echter op steeds meer plekken zal worden geïntegreerd. Zo zijn er al verschillende Europese supermarkten die hier gebruik van maken. Een slimme zet. Zeker nu er steeds meer plekken zijn waar je zelf je boodschappen kunt scannen en betalen. Hier worden ook nog regelmatig producten meegenomen zonder te betalen. Omdat deze vergeten zijn tijdens het scannen of omdat deze stiekem ‘gratis’ meegenomen zijn. De RFID-technologie moet hier verandering in brengen.

Zodra er mogelijk sprake is van diefstal, worden er direct signalen doorgestuurd naar de poortjes. Hierop kan het personeel direct ingrijpen en de persoon in kwestie vragen om de spullen te laten zien. Een beetje vergelijkbaar met de duidelijke chip die vaak op kleding wordt geplaatst. Zolang deze niet wordt verwijderd bij de kassa en mensen hier zonder nadenken mee naar buiten lopen, zal er een alarm klinken. Dit moet ervoor zorgen dat spullen niet meer zomaar worden meegenomen.

Meningen zijn verdeeld

Al sinds de komst van de RFID-technologie zijn de meningen over deze chips enorm verdeeld. Bedrijven zien vooral de voordelen. Zo hebben ze minder mankracht nodig omdat ze mensen er meer voor kunnen laten kiezen om hun spullen zelf af te rekenen. Veel consumenten vinden echter dat hierdoor hun privacy in het geding komt. De poortjes kunnen immers direct bij binnenkomst en weggaan uitlezen wat je in je zak hebt zitten. Hier is zeker niet iedereen even over te spreken. Wel is duidelijk dat de RFID-technologie hier is om te blijven en naar verwachting enkel nog maar zal uitbreiden in Nederland. 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Tips