Steeds meer mensen worden gediagnosticeerd met een burn-out. Vaak kampen ze al maanden tot jaren met klachten. Somberheid, vermoeidheid, geen zin meer om iets te doen en zelfs geen plezier meer te halen uit de kleine dingen. Een burn-out heeft effect op alle dagelijkse dingen. Zowel zakelijk als privé. Bij deze diagnose wordt meestal aanbevolen om tijdelijk niet te werken. Je komt dan in de zogenaamde ziektewet terecht. Dit is voor veel mensen ook hét kantelpunt in hun leven. Waar sta ik momenteel? Is dit wel wat ik wil? Soms is zelfs een zeer ingrijpende verandering noodzakelijk om de situatie te verbeteren. Outplacement trajecten kunnen vaak enorm helpen om te herstellen. Maar hoe zit dat precies?
Outplacementtraject bij burn-out
Een outplacementtraject bij burn-out is voor een groot deel gericht op herstel. Er is ruimte om met een coach de klachten en oorzaken van de burn-out te bespreken. Daarnaast wordt er gekeken naar een mogelijke oplossing. Meestal in de vorm van een nieuwe baan. Je huidige baan heeft er immers voor gezorgd dat je nu niet of nauwelijks meer je werk kunt doen. Je bent niet gelukkig met waar je nu ziet. Een andere baan lijkt een zeer ingrijpende beslissing, maar kan voor veel mensen groot onderdeel maken van het herstel.
Tijdens het outplacementtraject van gortoutplacement.nl wordt onderzocht welke talenten en eigenschappen in jou zitten. Soms komen mensen dan zelfs tot de ontdekking dat ze hele andere kwaliteiten hebben dan ze zelf zouden hebben gedacht. Bijzonder dat je jezelf pas echt leert kennen als hier verder op ingezoomd wordt. Wanneer er sprake is van een burn-out, wordt er in het bijzonder gekeken naar de reden waarom je nu overspannen bent geraakt. Hoe stressvol is je huidige baan? Welke aspecten van het werk hebben ervoor gezorgd dat jij in deze situatie bent terechtgekomen? Dan is het goed om een baan te zoeken waar dit soort dingen minder aanwezig zijn. Dat geeft veel rust.
Nieuwe vaardigheden aanleren
Bij een outplacementtraject gaat het niet alleen om het inventariseren van de huidige talenten en kwaliteiten, maar het helpt ook bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en capaciteiten die je nodig hebt voor een nieuwe baan. Misschien kunnen er zelfs wel technieken worden aangeleerd om een burn-out in de toekomst te voorkomen. Bijvoorbeeld door eerder aan de bel te trekken of sneller nee te zeggen. Door het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en capaciteiten, vergroot je niet alleen je kans op een nieuwe baan, maar zorg je ook voor meer zelfvertrouwen en motivatie.
Reguleren van emoties
Natuurlijk is een burn-out niet direct opgelost bij het vinden van een nieuwe baan. Er zal ook hard gewerkt moeten worden om de klachten op te lossen, om de emoties beter te reguleren en om handvatten te leren die dit in de toekomst kunnen helpen voorkomen. De coach kan helpen om negatieve gedachten een plekje te geven en meer uit het leven te halen.